poniedziałek, 17 marca 2014

Odżywianie a MTHFR

Źródła niezbędnych witamin

kwas foliowy - witamina B9 - zarodki pszenicy, wątróbka, szpinak, orzechy, brukselka, szparagi, soczewica, nasiona sezamu, brokuły, kalafior, awokado, produkty pełnoziarniste

witamina B12 - wątróbka, tłuste ryby, generalnie ryby, sardynki, tuńczyk, śledź, makrela, jajka, krewetki, twaróg, kurczak, ser
witamina B6 - rzeżucha, kalafior, kapusta, papryka, brokuły, szparagi, soczewica, czerwona fasola, brukselka, cebula, orzechy, wszelakie nasiona, wątróbka, kiełki pszenicy
witamina B2 - rzeżucha, kapusta, szparagi, brokuł, dynia, pędy bambusa, pomidory, zarodki pszenne
witamina B3 - tuńczyk, łosoś, szaparagi, kapusta, baranina, makresla, cukinia, kalafior, produkty pełnoziarniste
magnez - zielone warzywa, pestki, orzechy, fasola, czosnek, groszek, skórki ziemniaka
cynk - korzeń imbiru, groch, groszek, rzepa, produkty pełnoziarniste, żółtka jajek, orzechy
TMG - buraki, buraki, buraki, marchew, pietruszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz